Nieuw beleid voor nationale metrologische traceerbaarheid:

 


CTS BeNeLux raad DAkkS-kalibratiecertificaten aan.

In lijn met de eisen van de Europese Coöporatie voor Accreditatie (EA), heeft het Duitse accreditatieorgaan (DAkkS) zijn regelgeving aangepast met betrekking tot metrologische traceerbaarheid. Laboratoria gebruiken traceerbaarheid om de correctheid van de meetresultaten te verzekeren voor de gebruikers. Echter, er zijn strenge beperkingen in het gebruik van ISO-kalibratiecertificaten en -meetcertificaten als bewijs van traceerbaarheid.

 

Wat was de situatie tot nu?

Tot nu toe werden ISO-kalibratiecertificaten aangemaakt door geaccrediteerde laboratoria, binnen de reikwijdte van hun accreditatie, wel degelijk als een bewijs voor traceerbaarheid geaccepteerd. De enige vereiste was of de procedure en het meetbereik op het kalibratieverslag wel degelijk correspondeerde met de reikwijdte van de accreditatie. DAkkS verplichtte de kalibratielaboratoria dezelfde standaard te gebruiken voor de ISO-kalibratiecertificaten als bij DAkkS-certificaten. Onder deze voorwaarden konden ISO-kalibratieverslagen wel degelijk aanvaard worden voor traceerbaarheid.

Wat is er nieuw?

Door de nieuwe EA-eisen zullen ISO-kalibratieverslagen, zelfs al zijn ze uitgereikt door geaccrediteerde laboratoria, niet langer aanvaard worden, omdat deze ISO-kalibratieverslagen niet vallen onder de DAkkS controle.

Wat raadt de DAkkS aan?

De nieuwe regeling is reeds van kracht van begin Augustus; DAkkS raadt aan alle accreditatieorganen aan om hun huidige middel om traceerbaarheid te bewijzen te controleren en indien nodig aan te passen.

Wat raadt CTS BeNeLux aan?

Onze expliciete aanbevelingen zijn:


Indien u een kalibratieverslag nodig heeft met bewijs van de traceerbaarheid, behoedt u dan van onnodige zorgen door te opteren voor een DAkkS-kalibratie.

U ontvangt een internationaal aanvaard DAkkS-kalibratiecertificaat. Dit is de meest veilige keuze dankzij de multilaterale akkoorden over de wederzijdse acceptatie van accreditaties die de Europees overkoepelende organisatie European Cooperation for Accreditation (EA) is overeengekomen met het International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC).


DAkkS-kalibratiecertificaten zijn audit-proof en geven u ondersteuning in rechtszaken betreffende productaansprakelijkheid.

 

Indien u vooral interesse heeft in het technische aspect van de kalibratie, en u zeker bent dat u geen bewijs van traceerbaarheid nodig heeft, is de goedkopere ISO-kalibratie zeker een alternatief voor u. We garanderen dat onze ISO-kalibraties uitgevoerd worden met dezelfde precisie als onze DAkkS-kalibraties.

Op de website van CTS BeNeLux worden algemene bezoekgegevens bijgehouden, waaronder het IP-adres van uw computer en het tijdstip van opvraging en gegevens die uw browser meestuurt. Deze gegevens worden gebruikt voor analyses van bezoek- en klikgedrag op de website.CTS BeNeLux gebruikt deze informatie om de werking van de website te verbeteren. Deze gegevens worden zo veel mogelijk geanonimiseerd en worden niet aan derden verstrekt. u kan onze Privacy Policy hier bekijken! Privacy Policy.

I accept cookies from this site
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk